SsangYong KORANDO

Достоен конкурент!

РекламаАвтомобилите на двата дракона /SsangYong на корейски/ са добре познати у нас благодарение усилията на неголемия, но вече много опитен колектив на официалния представител на марката Ратола Корпорация. Качествата им са оценени достойно, както от индивидуални клиенти, така и от корпоративни. Корейската марка от години е специализирана в произовдството на автомобили тип SUV, тръгна навремето с възли и агрегати от известни германски производители като Mercedes и Zf, успешно продължава сътрудничеството си с тях и днес.

Четвърто по ред поколение, ще помогне още повече за обръщане представите на купувачите за марката, следвайки новата вълна в дизайна на неговите модели, наложена вече с моделаTivoli. В създаването на новото Korando може да се открие италианска дизайнерска следа /концептът SIV от 2016-а/, която беше характерна при предишните модели на марката. Окончателният дизайн на новия модел е дело на развойния център на марката – SsangYong R&D Centre в Пюонгтаек, Южна Корея.

Дизайнът на Korando е изчистен с ясно структуриран преден край, удължена странична линия с нежно подчертани калници и широко изглеждащата задна чест с извитата непрекъсната хромирана облицовка. Линията на покрива пада много дискретно отзад, което с признателност ще се усеща от по-височките пътници отзад, тъй като няма да им се налага да се притесняват от ограниченото пространство над главите.

Симпатичното първо впечатление продължава и вътре в колата. Точността на сглобяване и качественият външен вид на материалите е на топ-нивот. Добре оформените седалки със странична поддръжка на тялото и облегалките съчетават комфорт и добро телодържане дори при бързо каране в засукани завои. Положително впечатление правят задните седалки – долната им част е достатъчно дълга така че бедрата по цялата си зона намират опора. Това превръща Korando, заедно с големия му багажник (551 – 1.248 литра) в приятен автомобил за по-дълги туристически пътувания, дори ако на борда са повече от двама души.

От версия Комфорт като опция е на разположение е 9,2-инчов дисплей, стандарт в нивото Премиум, поддържащ водача в изпълнение на неговите навигационни задачи. Има възможност информацията да се прехвърля и на екрана на водача с променливо конфигуриране, освен основната за скоростта на движение и оборотите на двигателя.

Абсолютно нов в Korando от края на ноември 2019 г. е бензиновият двигател, доставян от Mercedes, който доработен самостоятелно от SsangYong. Става дума за 1,5-литровият турбо предлагащ максимална мощност от 163 к.с. и допълващ предложението с 1.6-литровия дизелов двигател. Бензиновата версия е по-бърза от дизеловия си събрат, който предлага и по-ниска мощност – 136 к.с. Максималният въртящ момент от 280 Nm (автоматикът е с 20 Nm по-малко) позволява бърза реакция на дросела от началото на оборотите.

По отношение на трансмисиите клиентът може да избира между ръчно и автоматично превключване – и двете с по шест предавки. Препоръчвам автоматика, която точно и дискретно осигурява правилните нива на работа на мотора при шофиране.

Добре балансираното окачване и електрически усилваният волан гарантират приятно изживяване при шофиране. Завоите могат да бъдат прецизно контролирани при предлаганата успешна комбинация от достатъчно твърдото и не твърде директно окачване.

Новият модел на SsangYong предлага на клиента избор, независимо от двигателя и трансмисията, за това дали иска колата му да бъде само с предно или пълно задвижване на четирите колела. При конкуренцията този свободен избор е много често ограничен.

Вариантите на оборудването са три – Advance, Comfort и Premium. На всеки етап оборудването е естествено повече. Онези, които искат да разполагат с функциите за безопасност, следене на слепите зони, помощник за смяна на лентата, както и предупреждението за напречно движение при паркиране и тръгване, няма как да не се бръкнат малко по-дълбоко.

Но трябва да се подчертае, че дори в основния модел няма недостиг на оборудване за безопасност и системи за помощ. Ценоразписът започва от 46 700 с ДДС за нивото Advance, като ще има надбавки за автоматичната трансмисия, за дизеловия вариант, както и за пълното задвижване. Топ-вариантът Premium e със специална боя, задвижване на четирите колела, автоматик, задвижвана задна врата, електрически люк, 19-цолови джанти и вътрешно сиво/бежово и за него се искат 71 900 лв с ДДС. Но едва ли е нужно да го гоните крайности.

Korando е напълно готов за битката конкурентите си сред които като основен се сочи от производителя Nissan Qashqai. Към края на 2020-а година се очаква и напълно електрически вариант, представа за който дава концептът e-SIV, показан по време на автосалона в Женева през 2018-а година. Той електродвигател с мощност 190 к.с. и акумулатор с капацитет от 61,5 кВтч. За този вариант се очаква пробег с едно зареждане от над 400 км.